The Knowledge Management Research Group
$LinkAlt

20060330

⚠ (:blogentry title="" time="2006-03-30 19:05" permalink="MatriksBlog.20060330":) Kul möte idag!

Ursäkta att jag inte märkte att tiden rann iväg.

Här är lite länkar till en del av det vi talade om + "demade" :

Conzilla: http://www.conzilla.org I "site-map-menyn" (till vänster): Klicka på "Conzilla online" och sedan på hyperlänken under "Mathematics Explainatorium". Utförliga navigationsinstruktioner för Conzilla finns under "Navigation" i "site-map-menyn".

Botanisera gärna i dessa Conzillakartor och kolla även på innehållet. Det finns länkar till många spännande webbplater - bl.a. "Cornell University Library: Historical Math Mongraphs " som innehåller historisk matematiklitteratur, med över 1000 inscannade matteböcker och skrifter (mer än 70 år gamla). (http://historical.library.cornell.edu/math/).

Mest begreppsinnehåll (= content) i Conzilla finns under

 "Mathematics/Subjects/Geometry" 

Högerklicka t.ex. på "Euclidean Geometry" eller "Projective Geometry" och välj "Content", samt dubbelkicka på någon av rubrikerna i "Content-föstret" som öppnas till höger.

Mikaels exjobb om Geometrisk Algebra finns under

 "Mathematics/Subjects/Geometric Algebra". 

Pappersapporten finns på http://kmr.nada.kth.se/papers/MathematicsEducation/GAwithConzilla.pdf

 och är en mycket välskriven och pedagogisk introduktion till GA.

En beskrivning av hur GA kan generaliseras till "Kombinatorisk Cliffordalgebra" finns i artikeln "Combinatorial Aspects of Clifford Algebra" av Lars Svensson och Ambjörn Naeve: http://kmr.nada.kth.se/papers/CVAP/CombCliffordAlg.pdf

Bosses respons på mina tankar om ett GA-spel för barn kändes väldigt inspirerande. Problemet är bara att få tiden att räcka till. Men tanken på en "pensionärs-task-force" för att göra intresseväckande matematikinsatser mot skolan är en jättebra idé, som är värd att spinna vidare på.

Vi ses i nästa vecka!

/Ambjörn ⚠ (:blogentryend:)

⚠ (:blogentry title="" time="2006-03-30 09:23" permalink="MatriksBlog.20060330":) Nu finns MATRIKS-artikeln i tidningen Campi på nätet. Länk från sidan

http://www.kth.se/internt/campi/arkiv/index.html

Artikeln finns på sidorna 8 och 9 av senaste numret.

GunnarJ ⚠ (:blogentryend:)

No comments
Enter your comment:

Author: