Under de senaste 15 åren har Ambjörn Naeve bedrivit ett arbete på KTH i syfte att utnyttja datorernas möjligheter att levandegöra matematiken. Arbetet har dels tagit formen av egen programmering, dels av handledning av ett antal projekt - framför allt olika elevprojekt inom högre årskurser av civilingenjörsutbildningen samt examensarbeten för civilingenjörs- och doktorsexamen.

Gemensamt för samtliga projekt har varit deras syfte att presentera spännande matematiska idéer på ett sätt som möjliggör en ökad förståelse av dem genom interaktion och experiment av olika slag. Verksamheten var från början fokuserad på geometri, men under senare år har arbetet kommit att inriktas mot att bygga datorstödda matematikverktyg som kan fungera tillsammans i en modulariserad och distribuerad konceptuell och experimentell läromiljö.

Här kan framförallt nämnas följande projekt:

Det virtuella matematikförklaratoriet

Matematik består väsentligen av tre olika delar: begreppsbildning, problemformulering och problemlösning. Trots att den överlägset största delen av innehållet i en matematikbok på högre nivå ägnas åt begreppsbildning (= definitioner), så ägnas den matematiska utbildningen huvudsakligen åt lösning av färdigformulerade problem. En bärande tanke med det virtuella matematikförklaratoriet är att utnyttja den multimediabaserade IT teknikens möjligheter att stödja begreppsbildningsprocessen genom visualisering och interaktion av olika slag.

Skeletten i den matematiska garderoben

En viktig uppgift för förklaratoriet är att fungera som vad man skulle kunna kalla en "Skeletten-i-garderoben webbplats för matematik" under mottot: "Allt vad du skulle vilja veta om matematik men inte vågar fråga på föreläsningarna".

Målgrupper

Målgrupp 1: Teknologer och studenter med intresse att förbättra förutsättningarna för sina matematiska studier genom att bättra på sina förkunskaper och fylla igen sina kunskapsluckor från den tidigare utbildningen.

Målgrupp 2: Nyfikna gymnasister och grundskoleelever med intresse att ta reda på mer om hur de matematiska begreppen egentligen hänger ihop.

Att kortsluta utbildningssystemet i matematik

Dessa målgrupper gör det möjligt att koncentrera sig på skolmatematiken (med början i gymnasiet) för att sedan arbeta sig nedåt i åldrarna. Det gör det också synnerligen intressant för högskolorna att samarbeta, eftersom man har ett stort behov av stödåtgärder i den matematikundervisning som möter de nyintagna studenterna. Den långsiktiga målsättningen är att "kortsluta utbildningssystemet" genom att sätta alla dess olika lager i kontakt med varandra och införa Förstklassig Matematik på alla nivåer!


Page last modified by May 05, 2005, at 02:34 PM