Dag 6 måndagen den 22 mars 1999 - Testat på NHL 99

 

NHL-99 är ett hockeyspel som liknar den verkliga hockey sporten en hel del. man har lagt in specialeffekter, som låter dig styra spelarna på vilket sätt du vill. Du kan t.ex tackla dig igenom motståndarspelare, accelerera, finta, göra falska slagskott, låtsas att du blivit fälld etc. Du kan även ändra spelarnas inställningar så att du väljer vilka spelare du styr, och vilka spelare i laget som du vill att datorn ska hjälpa dig att styra. Naturligtvis kan du också delta i olika artificiella turneringar, där du själv kan välja ut motståndarspelarna, och bygga upp ditt eget lag, med reserver.m.m När du bygger upp ett lag får du välja bland en mängd olika spelare, alla med olika egenskaper. Viktigast av dessa egenskaper är: balans, puck kontroll, och självkontroll. En spelare utan självkontroll kan plötsligt börja bråka med domarna, och ställa till med stora problem för laget.

Om man vill kan man ställa in så att spelarna blir trötta efter hårda ansträngningar. Man kan också göra det möjligt för spelarna att bli skadade och utbyta mitt under en match, man kan alltså spela med avbytare. Naturligtvis kan man låta domaren utvisa spelare om de t ex gör offside alldeles för många gånger. En skön inställning är att man kan bestämma hur verkligt man ska ha det. Man behöver inte spela med offside om man inte vill, och man kan slopa tekning när pucken är för länge hos målvakten, eller om målvakten går ut för långr med pucken.

Både grafik och ljud är av bra kvalitet. Under den tid som är över, tex tiden då alla spelare samlas vid någon tekningsplats, eller då spelarna förbereder sig för straffskott, visas små snuttar av något tidigare mål, eller så får man höra små upplysningar om säsongens utveckling m.m.

Lära sig att spela.

Jag hade aldrig tidigare testat på något NHL-spel, men efter fem till tio minuter lärde jag mig både styrning och de olika tangenternas betydelse utantill. Efter tio till femton minuter lyckades jag bygga upp en kunskap byggd på erfarenhet. Jag byggde upp en form av statistik i huvudet, som säger mig från vilken vinkel jag har mest chans att göra mål. Man kan säga att min erfarenhet säger till mig hur jag ska bära mig åt för att få bästa möjliga resultat under spelets gång.

En mycket viktig faktor som gör att jag är så öppen för ny inlärning är nog att jag inte har några förutfattade meningar. Nyckeln till snabb inlärning är förmågan till att anpassa sig och öppenheten för nya fakta och erfarenheter. Ett myckyt vanligt fenomen är att vuxna inte har så lätt till att lära sig spela, och det beror nog på att de har förutfattade meningar om hur man borde pela, och dessa förutfattade påståenden brukar oftast vara felaktiga efetrsom logiken inte alltid är logisk. Vi ungdomar är inte så försiktiga. När vi börjar spela ett spel för första gångn är vi inte så försiktiga. Vi brukar trycka in alla knappar och ser vad som händer. På det sättet skapar vi en erfarenhet som talar om för oss hur vi ska göra för att spela.

<< Föregående Nästa >>